Ole Mustad & Hans Mustad

O. Mustad & Søn er et av Norges eldste industriselskaper med opprinnelse i Gjøvik i 1832. Mustad har tidligere laget blant annet spiker, margarin og jernvarer, men er i dag mest kjent som verdens største produsent av fiskekroker med eksport til over 160 land.

På slutten av 1870-tallet var det nedgangstid i Norge og Europa. Dette påvirket bedriftene til å forsøke å finne opp nye produkter de kunne tjene penger på. Mustad produserte allerede små metallprodukter, men lette nå etter nye produkter de kunne tjene penger på. I 1877 ble Mathias Topp ferdig med sin fiskekrokmaskin. I denne maskinen gikk metalltråden inn på den ene siden og ut kom det fiskekroker. Dette ga Mustad et konkurransefortrinn, ettersom ingen andre i verden hadde en maskin som var like effektiv.

Fiskekrokmaskinen var topphemmelig. Så å si ingen visste hvordan den så ut og enda færre visste hvordan den var satt sammen. Maskintegningen ble delt opp i deler og hadde forskjellige måleforhold slik at det skulle være tilnærmet umulig å kopiere den. Mustad valgte å ikke ta patent på maskinen for da ville konstruksjonen bli offentliggjort etter få år.

Så hemmelig var det at de som hadde forskjellige oppgaver på fabrikken ikke skulle snakke sammen. For å sikre seg dette måtte de sitte i forskjellige kantiner under lunsjen. Krokene ble produsert på Gjøvik, men Mustad forsøkte å holde dette skjult. Det fantes ikke ett skilt i Gjøvik som fortalte hvor fabrikken lå, og det sto kun Oslo på pakningene som ble solgt.

Kilde Wikipedia

Fra magasinet Stangfiskeren 1945

Fra magasinet Stangfiskeren 1945

Eldre håndpakket eske med fortinnede Harwich kroker.

Eldre håndpakket eske med fortinnede Harwich kroker.

Thunder And Lightning bundet av Olaf Olsen fra Lærdal

Thunder And Lightning bundet av Olaf Olsen fra Lærdal

Doctor Silver

Doctor Silver

Esker med kroker

Esker med kroker

Nyeste kommentarer

09.11 | 15:39

Er det noen eldre typer HTH wobblere å få kjøpe?

13.10 | 10:25

Hei Steinar. Hvis du sender meg bilde av de til meg på epost , så skal jeg se nærmere på det. Carco Carl Colin-Hansen) er et merke. Hvalslukene er fra 50-tallet. Sverre

13.10 | 09:30

HAR EN SLUK MERKEt Carco1hvem laget,og Hval sin Krabba og Stjernesluk begge ser ubrukte ut hvilket prod.år og har de noen verdi?Desverre ingen emballasje.

21.09 | 18:22

Hei Andreas.

Det er gullsilda. Har kun den ene innpakket dessverre. Ellers hadde du fått kjøpt en

Del denne siden