Historien bak Kleppesluken strekker seg helt tilbake til 1920-årene i Bergen. Her jobbet opphavsmannen Lars Martin Kleppe (f. 1873) som opprinnelig var fra Kleppe i Gjerstad som reparatør på et verksted for sportsutstyr. Han hadde tidligere også jobbet på sportsforretningen Finn de Lange i Bergen, så han var nok godt bevandret når det kom til fiskeutstyr. Under sitt arbeide i reparasjonsverkstedet så begynte han å utvikle det som etter hvert ble kjent som “Kleppesluken”.
Den ble opprinnelig stanset ut av tynne messingplater, som senere ble forsølvet og forgylt på hver sin side. Sluken fikk sitt virkelige gjennombrudd når de ble presentert på landsutstillingen i Bergen i 1928 og “Kleppesluken” var for alvor blitt introdusert for norske sportsfiskere.
Rettighetene til sluken har så skiftet hender en rekke ganger opp gjennom årenes løp, og i dag er det bedriften Grønneviken AS i Bergen som står for produksjonen av den. Grønneviken er en bedrift som tilbyr arbeid og opplæring til personer som faller litt utenfor det vanlige arbeidsmarkedet. Her lages Kleppesluken fortsatt på “gamlemåten” av flittige hender, mens det er en gullsmedbedrift som tar for seg forsølvingen av sluken. Hvert år produserer Grønneviken et sted mellom 10 og 20 tusen Kleppesluker.
(kilde: www.laksesluker.no )
Nyeste kommentarer
09.11 | 15:39
Er det noen eldre typer HTH wobblere å få kjøpe?
13.10 | 10:25
Hei Steinar. Hvis du sender meg bilde av de til meg på epost , så skal jeg se nærmere på det. Carco Carl Colin-Hansen) er et merke. Hvalslukene er fra 50-tallet. Sverre
13.10 | 09:30
HAR EN SLUK MERKEt Carco1hvem laget,og Hval sin Krabba og Stjernesluk begge ser ubrukte ut hvilket prod.år og har de noen verdi?Desverre ingen emballasje.
21.09 | 18:22
Hei Andreas.
Det er gullsilda. Har kun den ene innpakket dessverre. Ellers hadde du fått kjøpt en